Popis
Nivová omáčka s kuracím mäsom na cestoviny je chutný a jednoduchý recept. Hlavou omáčky je výrazná chuť syru niva a jej srdce tvorí lahodná jemnosť smotany. Omačka je vhodná aj k ryži, alebo k zemiakovým prílohám (hranolky, americké zemiaky, zemiaková kaša) – hustotu omáčky si regulujete počas redukcie.
Zväčšiť
Suroviny
- 250g cestoviny
- 1ks kuracie prso
- 125g niva syr
- 180ml sladká smotana (viac ako 30% tuku)
- 65ml kurací vývar (alebo voda)
- 65ml biele víno
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- čerstvé čierne korenie
- soľ
Postup
- Prípravíme suroviny. Na kocky 1x1cm nakrájame, osolíme a okoreníme kuracie prsia. Syr niva nastrúhame na strúhadle.
- Restujeme kuracie mäso. Na rozpálenom olivovom oleji s trochou masla restujeme kuracie prsia do zlatista.
- Dame variť cestoviny a pridáme soľ a korenie.
- Pridáme cesnak a víno. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme 30 sekúnd. Potom pridáme víno.
- Pridáme smotanu, vývar a regukujeme. Vínom rozotrieme pripáleniny a následne pridáme smotanu a vývar. Miešame a nechávame redukovať.
- Pridáme Niva syr. Keď sa začne mäso obaľovať do bielej omáčky, pridáme syr niva, necháme ju rozpustiť a omáčku zhustnúť.
- Zmiešame s cestovinami. Nivová omáčka je hotová. Pridáme do nej cestoviny a premiešame ich.
Poznámky
- Podávame s bielym vínom
- Kategória: Hlavné jedlo
- Spôsob varenia: varenie
- Kuchyňa: slovenská
Kľúčové slová: nivová omáčka, najlepšia nivová omáčka, výrazná nivová omáčka k mäsu, cestoviny so syrom