Popis
Naučím vás ako si pripraviť chrumkavé kačacie prsia a k nim skvelú omáčku. Je to oslava akéhokoľvek dňa. Len nesmú byť suché. Musia mať chrumkavú kožu a mäsko vo vnútri ružové, jemné a chutné tak, že budete ľutovať, že ste toho nespravili viac.
Zväčšiť
Suroviny
- 2 kačacie prsia s kožou
- 8 malých zemiakov
- 250ml červeného vína
- 250ml vývaru
- 1 pomaranč
- 2 PL medu
- soľ
- čerstvé čierne korenie
Postup
- Pripravíme prsia. Prsia dobre umyjeme a vysušíme. Kožu jemne narežeme do tvaru mriežky tak, aby sme sa nedotkli mäsa. Kožovú stranu riadne nasolíme a druhú stranu nasolíme a okoreníme čerstvo rozdrveným korením.
- Prsia položíme na panvicu kožovou stranou a nastavíme strednú teplotu. Tuk postupne a pravidelne z panvice odlievame do misky aby sa nespiekol.
- Umyjeme menšie zemiaky a dáme ich variť aj so šupkou.
- Omáčka na kačacie prsia. Do väčšieho hrnca vylejeme 1/4 litra červeného vína, 1/4 litra slepačieho vývaru, šťavu z polovice pomaranča, čajovú lyžičku pomarančovej kôry a 2 polievkové lyžice medu. Poriadne premiešame a necháme vrieť, kým nám omáčka nezhustne. Občasne premiešame aby omáčka neprihorela.
- Otočíme prsia na panvici. Práve sa dorobili prsia na kožovej strane. Spoznáme to tak, že koža je zlato-hnedá a chrumkavá. Otočíme na mäsovú stranu a dorábame ešte 2-3 minúty. Keď sú prsia hotové, necháme ich odpočinúť 10 minút.
- Restované zamiaky. Uvarené zemiaky nožom rozpučíme a restujeme z oboch strán do zlatista na odloženom kačacom tuku ktorý sme dochutili soľou, čiernym korením a čerstvým rozmarínom.
- Servírovanie. Prsia nakrájame na tenké plátky, uložíme na tanier, pridáme zemiaky, prsia polejeme zredukovanou omáčkou a pridáme šalát.
Poznámky
- Odporúčam podávať s červeným vínom.
- Kategória: Hlavné jedlo
- Spôsob varenia: restovanie
- Kuchyňa: slovenská