Popis
Hrášková krémová polievka s citrónom je svojou krásnou farbou pripravená uspokojiť všetky vaše zmysly. Dokonca aj váš sluch! To tým, že si ju budete pomaly pomľaskávať a nebudete chcieť prestať. Jednoduchá príprava na sobotný obed, alebo ak chcete prekvapiť návštevu.
Zväčšiť
Suroviny
- 500g hrášku
- 1l zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 200g zemiakov (1 stredne veľký zemiak)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 štipky citrónovej kôry
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Uvaríme cibuľku do zmäknutia. Do stredne veľkého hrnca dajte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte k nej 3PL vody a nechajte variť 5 minút aby cibuľka zmäkla. Ak to bude nutné, pridajte ešte lyžicu vody.
- Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a nakrájané zemiaky. Varte 3 mintúty a pridajte podľa potreby 1 alebo 2 lyžice vody aby ste zabránili pripáleniu.
- Pridajte zeleninový vývar, alebo vodu, osoľte a priveďte k varu. Keď polievka zovrie, znížte teplotu a duste 10-15 minút, kým zmäknú zemiaky.
- Pridajte zelený hrášok (za hrsť hrášku si odložte na záver) a varte ešte 5 minút. Nie dlhšie! Keď sa hrášok prevarí, stráca krásnu zelenú farbu.
- Mixovanie polievky. Vypnite sporák, zložte z neho polievku a nalejte ju do nádoby, kde budete polievku mixovať. Nádobu naplňte maximálne do 2/3 aby sa nevylievala po krajoch. Pridajte citrónovú šťavu, prípadne štipku citrónovej kôry. Začnite mixovať na nízkych otáčkach a postupne ich zvyšujte na maximum. Ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Pridajte zvyšný hrášok. Prelejte rozmixovanú polievku do hrnca a pridajte zvyšný hrášok.
Poznámky
- K dozdobeniu a chuti dajte na vrch polievky osmaženú údenú sušenú šunku, alebo slaninku.
- Pre zjemnenie polievky použite smotanu.
- Kategória: polievka
- Spôsob varenia: varenie
- Kuchyňa: slovenská
Kľúčové slová: Zelená hrášková polievka, moderná hrášková polievka, polievka zelená ako tráva