Hrášková krémová polievka s citrónom

Hrášková krémová polievka s citrónom je svojou krásnou farbou pripravená uspokojiť všetky vaše zmysly. Dokonca aj váš sluch! To tým, že si ju budete pomaly pomľaskávať a nebudete chcieť prestať. Jednoduchá príprava na sobotný obed, alebo ak chcete prekvapiť návštevu.

Táto zdravá vegánska hrášková krémová polievka (pokiaľ do nej nedáte slaninku, alebo šunku) je svojou farbou skôr vhodná na oslavu írskeho dňa svätého Patrika, ale my sme si ju spravili o mesiac skôr. A prečo? Lebo sme mali na ňu chuť! Pôvodne bola plánovaná klasická hrachová polievka s jemne orestovaným nakrájaným párkom, ale toto krásne slnečné počasie ma vyhecovalo do niečoho sviežeho. Táto krémová hrášková polievka bude s jemnou dochuťou citrónu skvelou oslavou tohoto slnečného dňa ohlasujúceho príchod jari, ale poteší aj cez leto keď bude hrášok čerstvý zo záhrady.

Hrášková krémová polievka sa pripravuje veľmi jednoducho, je rýchla, nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti a preto je vhodná na rýchly sobotný obed. Veď málokomu sa chce celý deň stáť v kuchyni. Čo je ešte lepšie je to, že aj keď si ju zohrejete na večeru, alebo na ďalší deň je stále skvelá 🙂

Hrášková krémová polievka

Hrášková krémová polievka s citrónom

V rýchlosti o hrášku:

  • dopriať si ho môžete po celý rok. Najlepší je síce čerstvý, vo všetkých potravinách ho nájdete sterilizovaný v konzervách, alebo mrazený. Mrazený je omnoho hodnotnejší, pretože sterilizáciou stráca hrášok až polovicu svojich vitamínov a zároveň stráca aj svoju peknú zelenú farbu. Aj naša hrášková polievka bude obsahovať mrazený hrášok.
  • hrášok je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, K a nachádza sa v ňom aj kyselina listová, minerály: horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo, zinok, meď, mangán a netreba zabudnúť hlavne na antioxidanty.
  • v 100g hrachu sa nachádza: 5g bielkovín, 15g sacharidov a 5g vlákniny
  • hrášok sa snažte nikdy neprevariť – stratíte tým krásnu zelenú farbu.
  • váha jednej hráškovej guľôčky je 0,1 až 0,36 gramu – podľa toho môžete odhadnúť, koľko guličiek obsahuje vaša hrášková polievka 🙂
  • Číňania považujú hráškové listy za delikatesu
  • Rakúsky vedec Gregor Mendel v polovici 19. storočia robil pokusy na základe hrachu a čím vytvoril Mendelove zákony dedičnosti.
  • Čerstvý zelený hrášok je vlastne nedozretý – dozretý hrášok chytá žltú farbu, je suchý a stráca sladkosť. Najlepšie sú najmenšie bobuľky, ktoré sú najsladšie

Po menšej odreagovačke sa môžeme vrátiť k receptu  – Hrášková krémová polievka s citrónom 🙂

príprava hráškovej polievky

Hrášková krémová polievka – recept

Ako vždy, najskôr si pripravím všetky suroviny, aby som ich mal po ruke. Na sporák som položil hrniec strednej veľkosti, v ktorom budem variť polievku. Dal som do neho nadrobno nakrájanú cibuľku a polial 3 lyžicami vody a začal variť na stredne vysokej teplote. Je nutné to stále miešať a keď sa hrniec rozpálil, znížil som teplotu a pridal ešte lyžicu vody. Ak to nebudete miešať, cibuľka sa pripečie a zhnedne – to nechceme 🙂 Po 5 minútach som pridal cesnak a nakrájaný zemiak, pridal ešte lyžicu vody, aby mi to neprihorelo a nechal som to zahrievať ďalšie 3 minúty. Keď aj cesnak pustil jemnú vôňu, zalial som to všetko zeleninovým vývarom a priviedol do varu. Keď bola voda vriaca, znížil som teplotu a nechal variť 10 – 15 minút, pokým nezmäkli zemiaky.

mixovanie hráškovej polievky

Hrášková krémová polievka – mixovanie

Keď boli zemiaky hotové, odsypal som si trošku z pripraveného hrášku (za hrsť) a ostatné som vysypal do hrnca. Nechal som hrášok variť ešte 5 minút. Ak by tam bol dlhšie, začal by už strácať svoju krásnu zelenú farbu čo by bola škoda. Po 5 minútach som hrniec zložil zo sporáka na podložku a pripravil som si tyčový mixér – ale lepší by bol asi klasický mixér. Do nádoby som nalial 2/3 polievky aj s hráškom a zemiakmi. Následne som pridal 2 lyžice citrónovej šťavy a málinko citrónovej kôry a rozmixoval som to. Musel som to spraviť na dvakrát, lebo mám menší mixér, ale keď som zlial polievku do hrnca, mixérom som ju ešte na nízkych otáčkach rozmixoval.

hrášková polievka - pridanie celého hrášku

Hrášková polievka – recept

Keď bolo už všetko v hrnci, vysypal som do rozmixovanej polievky zvyšný hrášok, premiešal a ešte trošku zohrial.

Hotovo! Hrášková krémová polievka je hotová a pripravená na podávanie. Pre zjemnenie môžete použiť sladkú smotanu a pre podčiarknutie chuti osmahnutú sušenú šunku, alebo slaninku.

Prajem Vám skvelú chuť 🙂

Ak chcete vyskúšať ďalší super polievkový recept, určite nahliadnite aj na Hokaido polievku, ktorá vás zahreje a skrášli pohľad na svet 🙂 Ďalšie moje recepty nájtete aj na pintereste MADFOOD.

 

Tlačiť
Hrášková krémová polievka

Hrášková krémová polievka s citrónom


(8 hodnotení, priemer: 4,75 z 5)

Loading...

  • Autor: mejdej
  • Čas prípravy: 5
  • Čas varenia: 20
  • Celkový čas: 25
  • Porcia: 5-6 1x
  • Diéta: Vegánska

Popis

Hrášková krémová polievka s citrónom je svojou krásnou farbou pripravená uspokojiť všetky vaše zmysly. Dokonca aj váš sluch! To tým, že si ju budete pomaly pomľaskávať a nebudete chcieť prestať. Jednoduchá príprava na sobotný obed, alebo ak chcete prekvapiť návštevu.


Zväčšiť

Suroviny

  • 500g hrášku
  • 1l zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200g zemiakov (1 stredne veľký zemiak)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 štipky citrónovej kôry
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  1. Uvaríme cibuľku do zmäknutia. Do stredne veľkého hrnca dajte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte k nej 3PL vody a nechajte variť 5 minút aby cibuľka zmäkla. Ak to bude nutné, pridajte ešte lyžicu vody.
  2. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a nakrájané zemiaky. Varte 3 mintúty a pridajte podľa potreby 1 alebo 2 lyžice vody aby ste zabránili pripáleniu.
  3. Pridajte zeleninový vývar, alebo vodu, osoľte a priveďte k varu. Keď polievka zovrie, znížte teplotu a duste 10-15 minút, kým zmäknú zemiaky.
  4. Pridajte zelený hrášok (za hrsť hrášku si odložte na záver) a varte ešte 5 minút. Nie dlhšie! Keď sa hrášok prevarí, stráca krásnu zelenú farbu.
  5. Mixovanie polievky. Vypnite sporák, zložte z neho polievku a nalejte ju do nádoby, kde budete polievku mixovať. Nádobu naplňte maximálne do 2/3 aby sa nevylievala po krajoch. Pridajte citrónovú šťavu, prípadne štipku citrónovej kôry. Začnite mixovať na nízkych otáčkach a postupne ich zvyšujte na maximum. Ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
  6. Pridajte zvyšný hrášok. Prelejte rozmixovanú polievku do hrnca a pridajte zvyšný hrášok.

Poznámky

  1. K dozdobeniu a chuti dajte na vrch polievky osmaženú údenú sušenú šunku, alebo slaninku.
  2. Pre zjemnenie polievky použite smotanu.
  • Kategória: polievka
  • Spôsob varenia: varenie
  • Kuchyňa: slovenská

Kľúčové slová: Zelená hrášková polievka, moderná hrášková polievka, polievka zelená ako tráva

Hrášková krémová polievka

Tento recept aj ďalšie chutné recepty nájdete aj na Pintereste.

Bez príspevkov k "Hrášková krémová polievka s citrónom"

    Zanechať príspevok

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.