Tlačiť
Žltá kari pasta

Žltá thajská kari pasta


(3 hodnotení, priemer: 5,00 z 5)

Loading...

  • Autor: mejdej
  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 40
  • Celkový čas: 55
  • Porcia: 6 pohárov 1x

Popis

Domáca thajská žltá kari pasta ako z vašej obľúbenej reštaurácie. Recept s ľahkou prípravou, domácimi surovinami a najchutnejším výsledkom.


Zväčšiť

Suroviny

  • 1PL semienka koriandru
  • 5 hláv cesnaku (nie strúčkov!)
  • 5 stredne veľkých šalotiek (alebo 3 menšie červené cibule)
  • 320 chilli papričiek
  • 3PL zázvor
  • 5PL citrónová tráva
  • 3PL kari korenie
  • 1PL soli
  • 2PL trstinový cukor
  • 2ČL kurkumy
  • 1/4ČL škorice
  • Kôra z 1 limetky
  • Čerstvý koriander aj so stonkami

Postup

  1. Rozohrejeme rúru na 190°C.
  2. Restovanie semiačok koriandru. Na panvicu (ktorú môžete neskôr vložiť do rúry) vysypeme koriandrové semiačka (1PL) a jemne ich pražíme 1 – 2 minúty. Semiačka uvoľnia svoju vôňu. Nedovoľte im zhnednúť, inak sa prepália. Po orestovaní ich odložte bokom do misky.
  3. Pečenie šalotky a cesnaku. Šalotky ošúpte (5ks). Cesnakovú hlavu (5ks) orežte z vrchnej a spodnej strany tak, aby boli strúčky odkryté. Odtrhneme si 2 kusy alobalu. Do jedného zabalíme šalotku, do druhého cesnak – pred zabalením ich poslolíme. Zabalíme ich tak, aby boli zakryté, vložíme ich do panvice a dáme do rozohriatej rúry na 40 – 50 minút.
  4. Príprava chilli papričiek. Pokiaľ máme čerstvé chilli papričky, nemusíme robiť nič – len ich nakrájať. Pokiaľ máme sušené chilli papričky, vložíme ich do šálky a zalejeme ich horúcou vodou. Papričky sa hydratujú a uvoľnia pálivosť. Necháme ich odstáť 20 minút a predcedíme ich.
  5. Zázvor a citrónová tráva. V mažiari na kašu rozdrtíme zázvor tak aby sme dostali 3PL. Potom v mažiari rozdrtíme citrónovú trávu tak aby ste dostali 5PL.
  6. ŽLTÁ KARI PASTA – z pečených cesnakových strúčikov ľahko odstránime šupku a vložíme ich do mixéra so šalotkami, chilli, zázvorom a všetkými ďalšími surovinami. Mixujeme zmes až kým nedosiahneme hustú konzistenciu podobnú paste.

Poznámky

  1. PÁLIVOSŤ PASTY: 3-5 papričiek = mierne pálivé; 5-10 papričiek stredne pálivé; 10-20 = fakt pálivé; 20 a viac papričiek = MAD HOT XTREME 🙂
  2. Rýchlejšie viete pastu vyrobiť pokiaľ cesnak a šalotku nebudete piecť. Pečením cesnak a šalotka zmäknú, uvoľnia svoju arómu a lepšie sa rozmixujú a pasta je lahodnejšia.
  3. Najskôr vyskúšajte kari pastu s menším počtom chilli papričiek – pre mňa a moje testovacie okolie bolo 8ks akurát 🙂
  4. Zázvor a citrónovú trávu odporúčam rozdrviť v mažiari – chute v paste sa lepšie pospájajú ako keby to nakrájate na jemno, alebo nastrúhate.
  5. Keď som robil žltú kari pastu prvýkrát, nepoužil som citrónovú trávu – chutilo to aj napriek tomu famózne! 🙂
  6. Skladovanie: 1 týždeň v chladnička; 4-6 týždňov v mrazničke
  • Kategória: tajomstvo šéfkuchára
  • Spôsob varenia: pečenie
  • Kuchyňa: thajská

Kľúčové slová: Poctivá thajská žltá kari pasta, Najchutnejšia žltá kari pasta