Žltá kari pasta

Žltá tahjská kari pasta – akoby nedostatkový tovar v obchodoch. Domáca thajská žltá kari pasta je ako z vašej obľúbenej reštaurácie. Recept s ľahkou prípravou, domácimi surovinami a najchutnejším výsledkom.

Vždy som v obchode našiel červenú a zelenú kari pastu. Len nie takú, ako som chcel – žltú! Preto som sa rozhodol pridať na svoj blog recept na to, ako pripraviť domácu žltú kari pastu s jednoduchými surovinami z obchodu. Pečený cesnak a šalotka túto pastu gurmánsky zjemnia. Kurkuma, kari, limetková kôra, zázvor a citrónová tráva posúvajú recept na úroveň vašej najobľúbenejšej reštaurácie s thajským kari. Môžete sa už teraz tešiť, lebo keď si kari pastu pripravíte, môžete ju používať až niekoľko týždňov.

Odkedy mi do života vstúpilo thajské kari, nechcel som jesť nič iné. Dokonca kým som pripravil tento recept, tak som 3 dni v kuse jedol kari a vymýšľal ako pastu vylepšiť. Dielo je dokonané, žltá kari pasta je na svete a jej chuť je jemná, plná a pikantná podľa toho, na čo sa cítite. Ľudia, myslím to vážne! V tejto žltej kari paste nie sú žiadne éčka ani iné konzervanty – veď pozrite na recet. Viac vylepšiť sa dá už len tým, že suroviny budú z vašej záhradky. A keď si ju pripravíte budete vedieť lepšie ohodnotiť kuchára vo vašej reštaurácii 🙂

Žltá thajská kari pasta nie je vôbec náročná na prípravu, v mrazničke vám vydrží až 6 týždňov a na vyrobené množstvo je aj oveľa cenovo výhodnejšia ako neustále nakupovanie jednorazových dávok za pár eur. Ja som popravde na nákup minul asi 5€ – chýbala mi citrónová tráva, limetka, čerstvý koriander a zázvor. Vyrobil som viac ako zaváraninový pohár, ktorý je na fotke a postačí vám to asi na 6 príprav thajského kari.

Premýšľal som nad tým, po čom vlastne prahnem, keď tak veľmi chcem to skvelé kari z reštaurácie. Nie je to len chuť! Je to celý výbuch arómy, ktorú vdýchnem nosom, ústami a vrýva sa mi do hlavy, zatiaľ čo jemnosť kokosu tento pôžitok zjemňuje a ochladzuje. Máte to aj vy?

Domáca žltá thajská kari pasta – recept ako ju pripraviť

Žltá kari pasta suroviny

Začínam tým, že dám rozohriať rúru na 190°C. Vytiahnem desne ťažkú liatinovú panvicu a vysypem do nej semienka koriandra – jemne ich popražím, aby sa uvoľnila ich vôňa. Treba však dávať pozor na to, aby semienka nezhnedli. Opražené semienka dávam mimo do misky.

Pražené koriandrové semienka na výrobu žltej kari pasty

Odtrhnem si 2 kusy alobalu, vyrobím si z neho misky a pokvapkám olivovým olejom. Do jedného kusu zabalím 5ks ošúpaných šalotiek a do druhého 5 hláv cesnaku. Cesnak netreba šúpať – stačí ho odrezať z vrchu a zospodu aby strúčiky boli odkryté. Keď bude cesnak upečený, bude sa z neho omnoho lepšie sťahovať šupka. V mnohých receptoch je thajská kari pasta pripravovaná so surovým cesnakom a surovou cibuľou. Ja však odporúčam šalotku. Pečená šalotka a cesnak celú pastu zjemnia a ich aróma sa lepšie uvoľní. Oba balíčky z alobalu zatvorím, položím na panvicu a vložím do rúry na 40 – 50 minút – pokiaľ nebudú mäkké a voňavé 🙂

Pečený cesnak a šalotka - žltá kari pasta

Ak nemáte čerstvé chilli papričky, zalejte vodou sušené podľa vašej odvahy 🙂 žltá kari pasta sa dochucuje podľa vlastnej odvahy pálivosti podľa mojej stupnice: 3-5 papričiek = mierne pálivé; 5-10 papričiek stredne pálivé; 10-20 = fakt pálivé; 20 a viac papričiek = MAD HOT XTREME 🙂 Ja som na začiatok zvolil 8ks papričiek a vyhovovalo to tak aj všetkým testovaným osobám – podotýkam, že každý má rád pálivé.

Hydratovanie sušených chilli papričiek

K záveru som v mažiari rozdrvil zázvor na kašu a potom citrónovú trávu na kašu. Príprava v mažiari je naozaj zaslúžená práca, ktorá naozaj stojí za to! Tieto chute sa omnoho lepšie zosobášia v mixéri akoby boli len najemno nakrájané, či nastrúhané.

Zázvorová pasta

Prichádzam do finále. Vytiahnem z rúry šalotku s cesnakom a cesnak jednoducho povysúvam zo šupiek. Všetky suroviny z receptu vložím do mixéra a začínam pomaly mixovať od pomalých až po najvyššie otáčky, kým mi nevznikne krásna krémová thajská žltá kari pasta.

Žltá kari pasta recept - mixovanie surovín

Skladovanie: 1 týždeň v chladničke, 4-6 týždňov v mrazničke

 

Tlačiť
Žltá kari pasta

Žltá thajská kari pasta


(5 hodnotení, priemer: 4,80 z 5)

Loading...

  • Autor: mejdej
  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 40
  • Celkový čas: 55
  • Porcia: 6 pohárov 1x

Popis

Domáca thajská žltá kari pasta ako z vašej obľúbenej reštaurácie. Recept s ľahkou prípravou, domácimi surovinami a najchutnejším výsledkom.


Zväčšiť

Suroviny

  • 1PL semienka koriandru
  • 5 hláv cesnaku (nie strúčkov!)
  • 5 stredne veľkých šalotiek (alebo 3 menšie červené cibule)
  • 320 chilli papričiek
  • 3PL zázvor
  • 5PL citrónová tráva
  • 3PL kari korenie
  • 1PL soli
  • 2PL trstinový cukor
  • 2ČL kurkumy
  • 1/4ČL škorice
  • Kôra z 1 limetky
  • Čerstvý koriander aj so stonkami

Postup

  1. Rozohrejeme rúru na 190°C.
  2. Restovanie semiačok koriandru. Na panvicu (ktorú môžete neskôr vložiť do rúry) vysypeme koriandrové semiačka (1PL) a jemne ich pražíme 1 – 2 minúty. Semiačka uvoľnia svoju vôňu. Nedovoľte im zhnednúť, inak sa prepália. Po orestovaní ich odložte bokom do misky.
  3. Pečenie šalotky a cesnaku. Šalotky ošúpte (5ks). Cesnakovú hlavu (5ks) orežte z vrchnej a spodnej strany tak, aby boli strúčky odkryté. Odtrhneme si 2 kusy alobalu. Do jedného zabalíme šalotku, do druhého cesnak – pred zabalením ich poslolíme. Zabalíme ich tak, aby boli zakryté, vložíme ich do panvice a dáme do rozohriatej rúry na 40 – 50 minút.
  4. Príprava chilli papričiek. Pokiaľ máme čerstvé chilli papričky, nemusíme robiť nič – len ich nakrájať. Pokiaľ máme sušené chilli papričky, vložíme ich do šálky a zalejeme ich horúcou vodou. Papričky sa hydratujú a uvoľnia pálivosť. Necháme ich odstáť 20 minút a predcedíme ich.
  5. Zázvor a citrónová tráva. V mažiari na kašu rozdrtíme zázvor tak aby sme dostali 3PL. Potom v mažiari rozdrtíme citrónovú trávu tak aby ste dostali 5PL.
  6. ŽLTÁ KARI PASTA – z pečených cesnakových strúčikov ľahko odstránime šupku a vložíme ich do mixéra so šalotkami, chilli, zázvorom a všetkými ďalšími surovinami. Mixujeme zmes až kým nedosiahneme hustú konzistenciu podobnú paste.

Poznámky

  1. PÁLIVOSŤ PASTY: 3-5 papričiek = mierne pálivé; 5-10 papričiek stredne pálivé; 10-20 = fakt pálivé; 20 a viac papričiek = MAD HOT XTREME 🙂
  2. Rýchlejšie viete pastu vyrobiť pokiaľ cesnak a šalotku nebudete piecť. Pečením cesnak a šalotka zmäknú, uvoľnia svoju arómu a lepšie sa rozmixujú a pasta je lahodnejšia.
  3. Najskôr vyskúšajte kari pastu s menším počtom chilli papričiek – pre mňa a moje testovacie okolie bolo 8ks akurát 🙂
  4. Zázvor a citrónovú trávu odporúčam rozdrviť v mažiari – chute v paste sa lepšie pospájajú ako keby to nakrájate na jemno, alebo nastrúhate.
  5. Keď som robil žltú kari pastu prvýkrát, nepoužil som citrónovú trávu – chutilo to aj napriek tomu famózne! 🙂
  6. Skladovanie: 1 týždeň v chladnička; 4-6 týždňov v mrazničke
  • Kategória: tajomstvo šéfkuchára
  • Spôsob varenia: pečenie
  • Kuchyňa: thajská

Kľúčové slová: Poctivá thajská žltá kari pasta, Najchutnejšia žltá kari pasta

Žltá kari pasta

Recept na thajskú žltú kari pastu a ďalšie recepty nájdete aj na Pintereste.

Bez príspevkov k "Žltá kari pasta"

    Zanechať príspevok

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.