Nivová omáčka v recepte je vhodná na cestoviny, ale aj k ryži, alebo zemiakovým prílohám. Recept, akým je moja nivová omáčka, bude spĺňať požiadavky na výraznú chuť syru Niva, jemnosť smotany a jednoduchú prípravu. Ak patríte medzi fanúšikov nivovej omáčky, tento recept iste uspokojí všetky vaše očakávania.
Nivová omáčka? Prečo?
Je to jednoduché. Kedysi som syr niva vôbec nemusel a pripomínal mi skôr smrad prepotených ponožiek, ktoré je nutné vyklepať predtým ako ich dáte do práčky 😀 To som mal však asi 6 rokov a na túto chuť som musel dospieť. Netrvalo to dlho. Nivu som si obľúbil a keď som zistil, že existuje aj nivová omáčka, prahol som po nej rovnako ako aj po nátierke z Niva syru.
Nivová omáčka podľa môjho receptu nie je ako z väčšiny reštaurácii (nechcem sa dotknúť tej menšiny, ktorá to robí dobre). Častokrát sa stretávam s tým, že do nivovej omáčky ide priveľa smotany a stráca sa tá výrazná slaná a špecifická chuť, ktorú každý milovník syru zbožňuje. Preto som pripravil rýchly recept, ako si pripraviť nivovú omáčku doma tak, aby uspokojila aj najnáročnejšieho kajnšmetka.
Výhodou receptu na nivovú omáčku je aj to, že ju môžete dať na cestoviny, ako soté k hranolkám, americkým zemiakom, zemiakovej kaši, k ryži, alebo kľudne aj k pizza štanglom – podľa prílohy si zvolíte vhodnú hustotu počas redukcie. Princíp varenia je stále rovnaký, len meníte prílohu.
Nivová omáčka – recept
Najlepšia nivová omáčka sa robí jednoducho a recept zvládne aj absolútny začiatočník za 15 minút. Ale pridám aj zopár fotiek z prípravy receptu, ak by mal niekto nezrovnalosti.
Suroviny na prípravu nivovej omáčky s kuracím mäsom na cestoviny
Pripravíme si suroviny na nivovú omáčku
Nakrájame jedno kuracie prso na kocky asi 1×1 cm, syr niva nastrúhame na strúhadle (na najväčšom strúhači). A vytiahneme z chladničky a špajze: strúčik cesnaku, olivový olej, maslo, sladkú smotanu, 65ml kuracieho vývaru, alebo vody, 65ml bieleho suchého vína, čierne korenie a soľ. Zo skrinky vytiahneme panvicu a hrniec v ktorom budeme variť cestoviny. Dáme rozohriať panvicu a zohriať vodu na cestoviny.
Suroviny na prípravu cestovín s nivovou omáčkou s kuracím mäsom.
Varenie omáčky a cestovín
Kým sa rozohreje panvica, kuracie nakoreníme a málinko posolíme (Niva je dostatočne slaná). Na rozpálenú panvicu pridáme olivový olej, kúsok masla a pridáme kuracie. Aby sme mali kuracie šťavnaté, odporúčam pár sekúnd restovať na najvyššom stupni (vtedy mäso uzavrie póry) a potom znížiť teplotu na stred. Kuracie mäso budeme restovať do zlatista.
Do zlatista restované kuracie mäso
Zatiaľ, čo sa kuracie mäso pripravuje, vložíme cestoviny do vriacej vody a budeme ich variť o 1 minútu menej, ako píšu v návode (aby boli al dente). Neskôr budeme cestoviny vkladať do panvice, kde sa bude variť nivová omáčka a tam ešte minimálne zmäknú.
Keď je kuracie mäso pripravené do zlatista, pridáme pretlačený cesnak, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Maslo, ktoré sme pridali na začiatku sa troška pripieklo, preto vínom rozotrieme pripálenniny a premiešame. Následne pridáme smotanu a vývar.
Redukovanie omáčky
Zvýšime teplotu a za neustáleho miešania a odparovania sa nám bude omáčka redukovať (hustnúť). Keď sa biela omáčka krásne obaľuje na kúsky kuracieho mäsa a nie je už vidieť jeho zlatistú farbu, pridáme Niva syr. Niva syr sa za krátky čas rozpustí a nivová omáčka je pripravená. Zlejeme cestoviny, dáme ich do panvice a premiešame ich s nivovou omáčkou tak, aby boli cestoviny rovnomerne obalené.
Nivová omáčka s kuracím mäsom na cestoviny je chutný a jednoduchý recept. Hlavou omáčky je výrazná chuť syru niva a jej srdce tvorí lahodná jemnosť smotany. Omačka je vhodná aj k ryži, alebo k zemiakovým prílohám (hranolky, americké zemiaky, zemiaková kaša) – hustotu omáčky si regulujete počas redukcie.
Bez príspevkov k "Nivová omáčka s kuracím mäsom na cestoviny"