Kuracie teriyaki udon rezance

Kuracie teriyaki udon rezance sú mojim najobľúbenejším receptom.

Kuracie teriyaki udon si viete pripraviť za 30 minút od príchodu do kuchyne až po usadenie sa za stôl. A to všetko aj s naaranžovaným prestieraním. Toto jedlo patrí do ázijskej kuchyne a má skvele vyvážené chute. Veľmi vhodné na obed i rýchlu večeru.

Udon rezance som objavil v jednej skvelej reštaurácií kam zvykneme chodievať a jedlo som si objednával až pokiaľ som nezosnoval tento recept. Priateľka sa na mne zakaždým smiala ako sme sedeli v reštaurácií. Sledovala ma ako si ich dokážem bez slova vychutnávať, rozkladať chute jednotlivých surovín, mľaskať a potom to celé komentovať – čo, kedy a ako tam kuchár pridal. Ja som to ale myslel naozaj úplne vážne. No ona mala so mňa znova šou 😀

Ako som prešiel zo špagiet na udon rezance

Počiatky môjho receptu začínali so špagetami, lebo som nikde nevedel nájsť japonské udon rezance. Teraz vám už ale viem poradiť – kúpite ich v potravinách s červeno-modrým logom (a určite aj niekde inde). Udon rezance sú japonské rezance z pšeničnej múky, ktoré sa zvyknú používať ako rezance do polievok (tenké), alebo ako súčasť hlavných jedál (hrubé). Predávajú ich vákuovo balené a ide o tie hrubé mäkké okrúhle (tučné krátke špagety) rezance, ktoré sa varia naozaj len chvíľu. Japonci si udon rezance pripravujú cez zimu teplé a v lete studené obloha je zvolená podľa sezóny.

Rýchlych rezancových receptov je naozaj veľa a iste vám napíšem aj ďalšie recepty, no tento patrí k tým, čo mi veľmi chutia. Ak chcete však aby jedlo vyzeralo super, tak si na prvýkrát prirátajte 10 minút – je to len v závislosti od toho ako rýchlo dokážete krájať a ako veľmi vám záleží aby jedlo vyzeralo skvelo 🙂

Recept u mňa teda prešiel svojim vývojom až do štádia, ktorý vám nižšie opisujem v postupe. Osobne mám rád toto jedlo sladšie, tak si omáčku pripravujem zhruba 1:1 sójová omáčka s medom 🙂

Celá príprava receptu je nindžovsky rýchla, tak poďme na to!

 

 

Tlačiť
Kuracie udon s teriyaki

Kuracie teriyaki udon rezance


(60 hodnotení, priemer: 4,32 z 5)

Loading...

  • Autor: mejdej
  • Čas prípravy: 20
  • Čas varenia: 10
  • Celkový čas: 30
  • Porcia: 3 1x

Popis

Jeden z najchutnejších a najrýchlejších receptov aký pripravujem. Recept na udon rezance s kuracím mäsom trvá 30 minút a sú mega chutné.


Zväčšiť

Suroviny

Na teriyaki omáčku: 

  • 80 ml sójová omáča
  • 3 PL medu
  • 1 PL hnedý cukor
  • čerstvé čierne korenie
  • soľ
  • 1 PL kukuričný škrob (väčšia)
  • 1 strúčik cesnaku
  • zázvor (toľko ako cesnaku)

Na udon:

  • 2 balenia udon rezance (spolu 400g) (ak nenájdete, tak teda spagety) 🙂
  • veľa čerstvého koriandru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zázvor – asi o veľkosti cesnakového strúčiku
  • 1ks kuracie prsia
  • 1/3 žltá papirika
  • 1/3 červená paprika
  • 12cm z dĺžky cukety
  • 12cm z dĺžky póru
  • 1 mrkva
  • 23 šalotky (malých)
  • 1/2 ks limetka
  • Sézam (čierna a biely)
  • olivový olej

Postup

  1. Nakrájame zeleninu. Papriku, pór, cuketu a mrkvu na pásiky rovnakej dĺžky. Šalotku na osminky.
  2. Pripravíme teriyaki omáčku zmiešaním: sójová omáčka, med, hnedý cukor, čierne korenie, soľ, kukuričný škrob a pretlačený zázvor a cesnak – ochutnáme a dochutíme podľa svojej chuti.
  3. Rozpálime wok a pridáme olivový olej.
  4. Nakrájame a orestujeme: Čerstvý koriander spolu so strúčikmi cesnaku a zázvorom nasekáme na drobno a zľahka restujeme (20 – 30s) a pridáme na pásiky nakrájané kuracie prsia.
  5. Dáme variť udon rezance podľa návodu na obale.
  6. Pridáme zeleninu: Keď bude mäso vo woku hotové, pridáme červenú, žltú papriku, cuketu a pór.
  7. Polejeme šťavou z limetky.
  8. Pridáme na osminy nakrájanú šalotku a mrkvu. Jednotlivé vrstvy šalotky majú byť oddelené.
  9. Pridáme uvarené udon rezance
  10. Zalejeme pripravenou teriyaki omáčkou a zľahka miešame a spájame udony so zeleninou a omáčkou. Varíme na miernom ohni, pokiaľ omáčka nezhustne.
  11. Udon rezance servírujeme do misky, dozdobíme na pásiky nakrájaným porom, posypeme čiernym a bielym sezamom a položíme pár lístkov koriandru.

Poznámky

  1. Ak máte radi pikantnejši, tak na olivovom oleji orestujte okrem cesnaku s koriandrom aj nakrájanú chilly papričku
  2. Podávame s biely vínom, ale ja volím vždy jemne perlivú minerálku 🙂
  • Kategória: Hlavné jedlo
  • Spôsob varenia: restovanie
  • Kuchyňa: japonská

Kľúčové slová: Skvelé voňavé kuracie udon rezance

Teriyaki udon rezance s kuracím mäsom

Teriyaki udon rezance a ďalšie recepty sleduj aj na pintereste

29 komentárov k "Kuracie teriyaki udon rezance"

  • comment-avatar
    Ján Dreisig 24. júna 2024 (21:45)

    Ahoj, autor receptu. Chcem ťa poprosiť o upresnenie množstva Udon rezancov. Píšeš dve balenia. Sú rôzne gramáže v balení od 200 mg až po 500 g, aspoň čo som našiel. Objednal som si 500 gramové. Takže otázka stojí, koľko gramov Udon rezancov je v dvoch baleniach ( uvádzaš v recepte) ? Už sa na ne teším. Mám odsledované veľa japonských videí. Ďakujem

    • comment-avatar
      mejdej 24. júna 2024 (22:48)

      Ďakujem za postreh. Už som to na stránke opravil. V recepte je myslené 200g balenie udon rezancov – hrubých pre hlavné jedná. Sú aj udon rezance ktoré sú tenké, ale tie sú vhodnejšie do polivok. Zvyčajne sa tieto balenia dajú kúpiť aj v nemenovanom obchode s modro červeným logom. Budem rád, keď si udon rezance pripravíš ak pridáš svoju skúsenosť, prípadne vylepšenie. Ešte raz ďakujem za postreh 🙂

  • comment-avatar
    Katka 11. februára 2024 (0:28)

    Parádny recept. Chutilo to vynikajúco. Ďakujeme. S priateľom sme si naozaj pochutnali, ako z reštaurácie 🙂

    • comment-avatar
      mejdej 24. júna 2024 (22:36)

      Ďakujem za komentár 🙂 Aj ste recept nejako vylepšili? Ak áno, budem rád, ak sa s tým podelíte.

  • comment-avatar
    svetielko 21. februára 2023 (12:36)

    Perfektný recept, milujem teriyaki omáčku na jedlách a potešilo ma, že som našla recept, kde si ju viem pripraviť sama bez akýchkoľvek glutamánov a glutamátov a podobných zvýrazňovačov chuti. Tento Váš recept sme si s manželom už pripravili s krevetami aj so zvyškami kuracieho z pečeného kurčaťa, používam menšiu obmenu v zelenine – výborná je klasická biela kapusta, mrkva a cuketa musia byť, samozrejme aj šalotka či klasická cibuľa a pridávam ešte na polovicu prekrojené struky z cukrového hrášku. A tiež na konci čerstvý pór. No a koriander musí naozaj byť. Ja koriander inak nemám rada, vyhýbam sa mu, avšak v jedlách ako je toto je nevyhnutný a vylaďuje jedlo k dokonalosti.

    • comment-avatar
      mejdej 28. februára 2023 (10:05)

      Ďakujem za komentár. Čím ďalej, tým viac sa mi potvrdzuje, že tento recept je naozaj základom pre teriyaki udony, z ktorého sa dajú vytvárať ďalšie skvelé diela 🙂 Práve takéto komentáre ma nahovárajú k tomu, aby som písal viac receptov. Mám ešte pár takýchto exotík a nesmierne by ma zaujímal aj váš názor. Čo sa týka koriandra, tak je mi niekedy až do plaču, keď ho nezoženiem, lebo práve jeho chuť spolu so zázvorom ma odvedie do Ázie 🙂

  • comment-avatar
    Matúš 22. januára 2023 (21:24)

    Ako som už spomínal v minulosti, odkedy som našiel tento recept robím si podľa neho kuracie teriyaki udon rezance pravidelne. V poslednej dobe ho používam ako základ s ktorým ďalej experimentujem a zistil som pár vecí ktoré mne osobne zasa o kúsok posunuli zážitok z tohto jedla a chcem sa o ne podeliť.

    Kura som začal restovať spolu s troškou (1PL) rybacej omáčky ako sa to robí v iných receptoch z ázijskej kuchyne čo mu dodalo super chuť a správnu slanosť.

    Teriyaki omáčku som začal redukovať bokom bez škrobu a pridávam ju na udony až keď je lepkavá a má hustú konzistenciu. Lepšie tak drží na udon rezancoch a prenáša rovnomerne chuť do celého jedla.

    Tiež som do teriyaki omáčky skúsil popri redukcii vytlačiť štavu z čerstvého pomaranču a pridal aj za hrsť granátového jablka (na inšpiráciu mi slúžil štýl akým udon pripravujú v SOHO) a tiež papriku z receptu nahradiť edamame fazuľkami orestovanými na teriyaki omáčke a… výsledok potešil moje chuťové poháriky.

    Každopádne ďakujem za super recept.

    • comment-avatar
      mejdej 3. februára 2023 (13:03)

      Ďakujem za skvelú recenziu. Udon rezance ako v reštaurácii Soho poznám – sú skvelé. A áno, tento recept slúži ako dobrý základ pre Teriyaki aj pre Udon rezance. Inšpirovali ste ma vyskúšať vaše vylepšenie 🙂 Odporúčam aj ďalším čitateľom 🙂

  • comment-avatar
    Martin 1. marca 2022 (8:40)

    Chcem sa opýtať, koľko cca restujete zeleninu, aby nebola príliš mäkká ani príliš surová?

    • comment-avatar
      mejdej 8. marca 2022 (16:11)

      Pozdravujem Martin. Neviem vám to takto povedať, lebo to už vidím. Jednoznačne to nie je dlho. Možno 1 max. 2 minúty. Následne pridám šťavu z limetky, šalotku s mrkvou a znova to nechám chvíľku variť (1-2min). Následne pridám udon rezance – tie premiešam so všetkým vo woku a zalejem teriyaki omáčkou. Akonáhle teriyaki zhustne, odstavím wok a podávam. Dajte mi vedieť, ako sa vám to podarilo. Musím sa priznať, že aj mne sa 2x stalo, že som tam nechal zeleninu dlhšie a nemalo to potom tú správnu chrumkavosť.

  • comment-avatar
    Kristina 22. februára 2022 (15:08)

    Raz som mala taketo rezance v restauracii a velmi mi chutili. Dlho som hladala nejaky recept az nakoniec som vyskusala tento. Rezance boli božské ❤️ Dakujem za uzasny recept, uz len pri spomienke mam chut si ich spravit znova☺️

    • comment-avatar
      mejdej 8. marca 2022 (16:01)

      Presne viem ako sa cítite 🙂 Keď som prvýkrát jedol teriyaki udon rezance, tak som na nich chodil 3x týždenne, kým som recept nedotiahol k dokonalosti 🙂 Ďakujem za pochvalu, veľmi si ju cením 🙂

  • comment-avatar
    Matus 18. júna 2021 (12:44)

    Dakujem za super recept. Velmi som si ho oblubil a prave ho idem robit uz asi 10x.

    • comment-avatar
      mejdej 18. júna 2021 (15:13)

      Ďakujem za komentár Matus, veľmi ma teší že ste si ho obľúbili. To ho snáď zvládate už aj naspamäť 🙂 Prajem dobrú chuť.

  • comment-avatar
    Katka 1. decembra 2020 (15:04)

    Chutovo velmi dobre vychutena omacka, akurat mozno nabuduce pridam trochu menej skrobu (usla mi ruka) 🙂 Ale chut konecne ako sa patri. A chvalim, ze som nemusela pouzit kupovanu teriyaki omacku 🙂

    • comment-avatar
      mejdej 1. decembra 2020 (15:58)

      Ďakujem za koment. Veľmi ma teší, že sa vám omáčka podarila 🙂 Keď ju budete robiť nabudúce, bude to väčšia pecka! Budete už vedieť, na čo sa tešíte 🙂

  • comment-avatar
    Tomas 27. novembra 2020 (14:02)

    Som po debilnej pat tyzdnovej diete. Brokolica, tofu a mrkva mi rastie z usi. Toto je recept, ktory si v nedelu urobim na obed.

    • comment-avatar
      mejdej 28. novembra 2020 (12:38)

      To ma teší Tomáš 🙂 A tej diéty mi je ľúto. Daj vedieť, ako sa ti recept podaril.

  • comment-avatar
    Anna 4. septembra 2020 (14:09)

    Recept super , akurát tu omáčku mám strašne príkru. Dávky dávam od oka. Vie mi niekto poradiť či dávam veľa omáčky veľa soli malo/veľa medu keď má takú chuť ? Alebo mám dať inú značku sójovej omáčky ? Možno to mám dlho n panvici neviem.Neviem prísť na to ako tu chuť zjemniť. Som zaciatocnicka vo varení.

    • comment-avatar
      mejdej 8. septembra 2020 (1:18)

      Anka, ako pozerám, recept nie je úplne presný za čo sa ospravedlňujem. Ak toho robíte menej, tak je možné, že sa vám omáčka zdá byť silnejšia. Sľubujem, že recept vylepším 🙂 Doplním foto a budem vás informovať.
      Koľko udon rezancov (balení) a koľko surovín ste asi použili? Recept je na 2 balenia udon rezancov, 200g kuracích pŕs (1ks), nie všetku zeleninu, lebo by sa mi to nezmestilo do woku. Počas varenia všetko (mäso a zelenina) pustí trošku šťavu a keď pridáte teriyaki omáčku a celé sa to spojí, vznikne fantastický recept. Tým, že je v teryiaki omáčke aj škrob, tak vplyvom tepla omáčka zhustne a obalia sa ňou všetky suroviny vo woku.
      Ak sa vám omáčka zdala byť v udonoch príliš silná, pridávajte ju po častiach tak, aby vám to chutilo.
      Čo sa týka sójovej omáčky, je lepšie vybrať kvalitnejšiu (lepšie chutí a je zdravšia). Poriadna chutná sójová omáčka je vyrobená pomocou fermentácie, čo je niekoľkomesačný proces (6-24 mesiacov). Falošná (nefermentovaná) sójová omáčka je vyrobená za pár hodín čo urýchlujú konzervanty a chemikálie. Práve tie vytvárajú aj jemne chemickú arómu a je štipľavejšia. Pri výbere sa riaďte cenou, alebo značkou. Falošné sójové omáčky stoja od 50 centov/ 150ml balenie a pravé fermentované sú od 3€/150ml balenie. Čo sa týka značky, tak u nás sú dobre dostupné Johnsen Shoyu, Tamari, alebo moja obľúbená Kikkoman. Ak ste použili korenistú, tmavú, alebo hubovú sójovú omáčku, aj v tom môže byť problém – sú výrazne slanšie.

  • comment-avatar
    Dada 29. júna 2020 (17:45)

    Aj ja som citala ? a uz aj skusala – v tvojej verzii aj v krevetovej. Obe boli skvele! Raz som dala linguini namiesto udon ale uz to nebudem šidit – udon k tomu patria!

    • comment-avatar
      mejdej 13. júla 2020 (19:20)

      Dadi, ak aj tebe tak chutí ázijská kuchyňa, tak už mám na 100% pripravené havajské národné jedlo – POKE BOWL s lososom 🙂 Bude to delikátne 🙂 Odporúčam vyskúšať – tiež verím, že do 14 dní sa mi to podarí napísať aj nafotiť. Ďakujem za priazeň 🙂

  • comment-avatar
    Henrieta 25. júna 2020 (14:33)

    Tento recept nasiel moj syn,odvtedy ho robim kazdu chvilku? je vazne super,dakujem!!Aj tetaz sa chystam na nakup a idem nsto?

    • comment-avatar
      mejdej 13. júla 2020 (19:18)

      Heni, SUPER! 🙂 Momentálne chystám a vychytávam tahjské kari – príprava cca 20min. Práve idem nahodiť článok, ako sa robí domáca žltá kari pasta – tá je super, ale ešte to thajské kari s kuracím mäskom musím viac vyšpikovať aby som bol spokojný na 100% (momentálne je to len 90%) 🙂 Verím, že do 14 dní to bude nahodené – teraz posledné 3 dni som len varil a jedol kari a musím si dať pauzu aby ma neomrzelo 😀

  • comment-avatar
    Simona 10. marca 2020 (0:33)

    Dnes som recept skusala a vysiel dokonale. Akurat, ze len to krajanie mi trvalo 30 min + priprava 🙂 Ale inak skvele.

    • comment-avatar
      mejdej 26. apríla 2020 (11:12)

      SUPEEER! 😀 Teším sa že tento web číta aj niekto iný ako ja 🙂 Popravde je to super recept na naučenie sa krájať – tento recept ma to naučil. Prvý a druhýkrát to toľko trvalo aj mne. Ale potom to už ide naozaj rýchlo 🙂

  • comment-avatar
    matúš 18. apríla 2019 (18:24)

    V ingredienciách Vám chýba zázvor 😀

    • comment-avatar
      mejdej 26. apríla 2020 (11:15)

      Odpadnem 😀 Už sme traja čo čítamme tento web 😀 Ďakujem za poznámku – už som to napravil – super, že ste si to všimli. Popravde niekedy ho tam nedávam – ale práve „zosobášenie“ ingrediencií cesnak + zázvor + koriander vytvoria skvelú ázijskú vôňu 🙂

    • comment-avatar
      Edita Stullerova 19. júla 2020 (7:08)

      Nechyba,citajte pozornejsie

Zanechať príspevok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.