Domáca majonéza je to, čo by mal ovládať každý aj malý kuchár, začínajúci s fast food špecialitami.
Majonéza je základná surovina, ktorá by v chladničke nemala chýbať. A prečo? Pretože z tohoto základného receptu vytvoríte mnoho ďalších a chutných omáčok, po ktorých vás bude každý uctievať 🙂
Na blog som ju dal ako prvú, lebo je na výrobu najjednoduchšia a najrýchlejšia. No a nie je nič lepšie, ako keď je domáca majonéza vyrobená doma. Úplne TOP je, ak je z domácich vajíčok – vtedy je naozaj lahodná a výnimočná.
Majonéza je skvelým pomocníkom v kuchyni vďaka svojej univerzálnosti. Viete ju použiť k zelenine, cestovinám, do pomazánok, k sladkému, alebo slanému pečivu, alebo pripraviť z nej dip ku grilovanému mäsu.
Keď robievam obložené chlebíčky, používam miesto masla majonézu – chlebíčky majú jemnú, lahodnú chuť a hostia sa toho nevedia dojesť. Prvýkrát som túto kombináciu jedol keď som bol malý a mamina mi pripravovala chlebíčky pre spolužiakov na narodeninovú oslavu 🙂 Odvtedy viem, že na chlebíčky patrí domáca majonéza a nie tuhé maslo 🙂 Ale o masle na chlebúčkoch to bude až neskôr 🙂
Tak a poďme sa teda pozrieť na tento jednoduchý recept a verím, že vaša domáca majonéza bude tak delikátna, ako ste nečakali. Budem zároveň rád, ak sa v komentári zmienite o tom, ako sa vám podarila.
Domácu majonézu si vyrobíte za 5 minút! Ak vám náhodou chýba doma, skôr si ju pripravíte ako ju kúpite v obchode. Istotne nájdete všetky suroviny v kuchyni.
Zväčšiť
Suroviny
2 žĺtky
1 PL horčice
100ml olivového oleja
100ml slnečnicového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
1 štipka cukru
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
Postup
Tyčovým mixérom vyšľaháme žltky s horčicou
Po častiach pomaly pridávame olej a neustále šľaháme až kým nám nevznikne jemná krémová zmes
Na konci primiešame citrónovú šťavu a podľa chuti dochutíme soľou a čiernym korením
Bez príspevkov k "Domáca majonéza"